Dan kazališta - HNK Zagreb

Dan kazališta

Od početka vremena, jedna od omiljenih ljudskih razbibriga bile su priče. Jedan od plodova te ljubavi prema slušanju i prepričavanju priča je upravo kazalište, koje također postoji od davnina, točnije od antičkih vremena. Nastalo je u antičkoj Grčkoj iz rituala koji su se održavali u čast boga vina i naslade – Dioniza.

Slavili su ga pjevanjem i recitiranjem ditiramba i plesom. U tim svečanostima nalazimo korijene tragedije i komedije. Osim dramskih djela visokog stila (komedija i tragedija) u antici se izvodi i tzv. mim, pučka komedija naturalističkih obilježja, koju izvode putujuće družine zabavljajući puk na ulici parodirajući mitološke teme i improvizirajući scene iz svakodnevice. Tu dakako, nalazimo korijene još uvijek prisutne i široko omiljene satire, neophodne za kritički razvoj društva.

Kazalište definiramo kao kulturno umjetničku ustanovu, namijenjenu održavanju priredbi scenske umjetnosti, koji pak kombiniraju više različitih grana umjetnosti u jedan umjetnički oblik. Neki od  ekspresivnih oblika koje možemo vidjeti u kazalištu su govor, geste, glazba, ples, itd. Također razlikujemo više vrsta kazališne predstave kao što su drama, komedija, mjuzikl. Od svih sačuvanih kazališnih predložaka prošlih vremena, najmanji je broj komedija, koja se oduvijek smatrala jednom od najtežih oblika, iz jednog jednostavnog razloga – nasmijati ljude je lavovski posao. Humor je uvjetovan kontekstom i povijesno-društvenim okolnostima, a kako se oba faktora kontinuirano mijenjaju, tako se mijenja i humor. Kako opada aktualnost, tako proporcionalno opada i snaga humora. Možemo mu bez problema pripisati i osobine živog bića, naime on se razvija zajedno s čovjekom. Dokaz tomu je činjenica da se ne smijemo istim stvarima kojima smo se smijali kad smo imali pet, deset, devetnaest godina. Dakle humor, kao i sam jezik, ima više dimenzija, može postojati na osobnoj razini, na internoj razini manjeg broja ljudi ili na društvenoj (hrvatskoj, europskoj, svjetskoj) razini.

Ljubitelji kazališta vjerni su obožavatelji koji se uvijek vraćaju po još, bez obzira koju kazališnu vrstu preferiraju. Ono je jedan od najvećih spomenika ljudskog duha i kulture te omiljeno katarzično sredstvo.

Datum

27.03.2020

Vrijeme

All Day
Kategorije

Sljedeći događaj

QR Code

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obaveno popuniti označena polja *

Komentare pregledava Akismet anti spam. · Pravila za komentiranje članaka · Pravila o privatnosti.