Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

Danas se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. Dan je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda na svom 60. zasjedanju u prosincu 2005. Godine, Rezolucijom o pomoći u protuminskom djelovanju.

Na današnji dan pozivaju se države svijeta kako bi uz pomoć UN-a i ostalih relevantnih organizacija pomogle u uspostavi i razvoju nacionalnih sustava protuminskog djelovanja u zemljama u kojima mine i eksplozivni ostaci rata još uvijek prijete zdravlju i ugrožavaju sigurnost života građana te usporavaju društveni i gospodarski razvoj.
Međunarodnom kampanjom želi se ne samo ukazati na opasnost od mina već i potaknuti na solidarnost i pomoć osobama stradalima od mina i njihovim obiteljima te na važnost rješavanja ovog problema.
Republika Hrvatska se, na žalost, još uvijek nosi s problemom minske opasnosti kao izravnom posljedicom Domovinskog rata. Prema podatcima iz 2017. godine, minski sumnjiv prostor (MSP) u našoj zemlji iznosi 446,5 četvornih kilometara na području 9 županija, 63 grada i općina, gdje se prema raspoloživim minskim zapisnicima nalazi oko 43 tisuća mina te ostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Cjelokupan minski sumnjiv prostor obilježen je s više od 14 tisuća znakova upozorenja na minsku opasnost.

Datum

04.04.2020
Expired!

Vrijeme

Cjeli dan
Kategorije

Sljedeći događaj

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obaveno popuniti označena polja *

Komentare pregledava Akismet anti spam. · Pravila za komentiranje članaka · Pravila o privatnosti.