Međunarodni dan vatrogasaca

Međunarodni dan vatrogasaca

Međunarodni dan vatrogasaca obilježava se svake godine 4. svibnja na dan svetog Florijana, te nam daje priliku da odamo počast, zahvalnost i divljenje tim skromnim junacima iz sjene, koji tijekom cijele godine, a pogotovo za vrijeme onih vrućih ljetnih mjeseci,  nesebično žrtvuju svoje zdravlje i živote za spas naših gradova, sela, šuma, na otoku ili kopnu, kod kuće ili u inozemstvu. O kvaliteti i predanosti hrvatskih vatrogasnih postrojbi ne treba puno govoriti, već za njih govore njihovi uspjesi, međunarodna suradnja, profesionalnost, humanost i hrabrost. Čak se i vlada ove godine ranije počela pripremati za sezonu požara – iako još uvijek prekasno – s obzirom da svake godine priobalje i otoci pred sezonu strahuju od novih i većih vatrenih stihija – no bolje ikad nego nikad. Opće je poznata situacija loše opremljenosti dobrovoljnih vatrogasnih društava na otocima, ali i na kopnu. Zato nam je posebno drago da će Općina Bol, napokon, uskoro imati adekvatni vatrogasni dom.

Općenito o vatrogascima i vatrogasnim postrojbama: Vatrogasci.

Vatrogasci se bave vatrogasnom djelatnošću. Vatrogasna djelatnost je sudjelovanje u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i eksplozija, gašenje požara i spaša­vanje ljudi i imovine ugroženih požarom i eksplozijom, pružanje tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama te obavlja­nje i drugih poslova u nesrećama, ekološkim i inim nesrećama.

Vatrogasnu djelatnost obavljaju vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva i vatrogasne zajednice kao stručne i humanitarne organizacije koje ostvaruju prava na olakšice i povlastice, sukladno propisima.

Vatrogasna postrojba može biti:

 1. javna vatrogasna postrojba koja se osniva za područje općine ili grada, dobrovoljna ili profesionalna,
 2. postrojba dobrovoljnoga vatrogasnog društva,
 3. profesionalna vatrogasna društva,
 4. postrojba dobrovoljnoga vatrogasnog društva u gospodarstvu,
 5. postrojba za brzo djelovanje (u daljnjem tekstu: intervecijska postrojba).

Od sredine 2000. godine Javne (profesionalne) vatrogasne postrojbe se financiraju iz lokalne uprave i samouprave, a njihovi osnivači postaju gradovi.

Vatrogasne organizacije u Hrvatskoj su: Hrvatska vatrogasna zajednica, Državna uprava za zaštitu i spašavanje-Odjel za vatrogastvo (gdje se nalazi i Glavni vatrogasni zapovjednik RH) te Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske.

Kako bi bili što učinkovitiji na intervenciji, vatrogasci u svakome trenutku moraju biti spremni. Radni dan profesionalnih vatrogasaca strogo je određen a uključujue uvježbavanje taktičkih zadataka (kojima se simuliraju razne situacije kao npr: požar na 5. katu, požar u bolnici, spašavanje sa visine…), provjeru vozila i opreme te naravno kondicione vježbe.

U roku od 60 sekundi od dojave, vatrogasci moraju, potpuno opremljeni izići vozilima iz Vatrogasne postrojbe i krenuti prema mjestu intervencije.

 • 00

  dana

 • 00

  sati

 • 00

  minute

 • 00

  sekundi

Datum

04.05.2020

Vrijeme

All Day
Kategorije

Sljedeći događaj

QR Code

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obaveno popuniti označena polja *

Komentare pregledava Akismet anti spam. · Pravila za komentiranje članaka · Pravila o privatnosti.