Svjetski dan cirkusa

Svjetski dan cirkusa

Svjetski dan cirkusa obilježava se svake godine, treće subote u travanju. Kad čujemo riječ cirkus, uglavnom prvo pomislimo na stari oblik cirkusa, točnije na putujuće karavane, koje od grada do grada nastupaju pod velikim šarenim šatorom. Taj stari oblik cirkusa podrazumijeva skupinu umjetnika koji izvode razne točke koje uključuju akrobacije, magiju, klauniranje te nastupe dresiranih životinja. Upravo ta zadnja točka je ona koja razlikuje stari od novog cirkusa.

Dresirane životinje su bile podvrgnute rigoroznoj dresuri, možemo slobodno reći – mučenju, baziranom na doktrini straha i kažnjavanja, te su provodile čitav svoj život u kavezu, pošto je za dresuru bilo potrebno hvatanje mladunčadi. Kako ljudska svijest evoluira, tako se razvila i kolektivna empatija (kod većine populacije), pa se danas na tu vrstu zabave gleda s osudom i prijezirom, a sljedeći korak koji čovječanstvo mora poduzeti je bojkot bilo kakvog iskorištavanja životinja za zabavu, u što spada i držanje životinja u zatočeništvu kao turističke atrakcije (jahanje slonova u Indiji, slikavanje s bengalskim tigrovima, plivanje s dupinima…).

Novi cirkus, osim što odbacuje bilo kakvo iskorištavanje životinja za zabavu mase, podrazumijeva i izlazak umjetnika iz okvira šatora, čemu svjedoče brojni izvođači na ulicama, trgovima itd. Nama najbliži primjer novog cirkusa nalazi se u Splitu. Riječ je o građanskoj udruzi KAM – Hram (Kulturna alternativa mladih – Hram). Lokaliziran u prizemlju Doma Mladih, prekoputa zgrade HRT-a. Pod vodstvom mladih izvođačkih snaga, Hram nudi brojne tečajeve raznih akrobacija i modernog plesa. Tako možete naučiti ples na svili, akrobacije na trapezu, hola- hoop, žongliranje, jazz-balet itd. Redovito održavaju i cabaret večeri, na koje se bilo tko može prijaviti i demonstrirati svoje vještine, a u program, naravno, ulaze i izvježbane točke članova i njihovih trenera.

Više o KAMovcima.

 • 00

  dana

 • 00

  sati

 • 00

  minute

 • 00

  sekundi

Datum

21.04.2027

Vrijeme

Cjeli dan
Kategorije

Sljedeći događaj

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obaveno popuniti označena polja *

Komentare pregledava Akismet anti spam. · Pravila za komentiranje članaka · Pravila o privatnosti.