Kineski

Svjetski dan kineskog jezika

Izvor: Wikipedia

Kineski jezik kolektivni je naziv za srodne jezike (makrojezik) u području Kine kojih je ukupno 13, a to su:gan [gan], hakka [hak], huizhou [czh], jinyu [cjy], mandarinski[cmn], min bei [mnp], min dong [cdo], min nan [nan], min zhong [czo], puxian [cpx], wu [wuu], xiang [hsn], yue [yue].
Kineskim u pravom smislu naziva se i mandarinski jezik.

Kineski standardni jezik, koji se naziva putonghua, temelji se na pekinškom narječju, ali sadrži i neke elemente drugih narječja. Reformom pisma u razdoblju dinastije Qin (od 221. do 206. g. pr. n. e.), koja je neovisne države ujedinila u carstvo, uklonjene su lokalne razlike te je pismo postalo razumljivo u područjima s različitim narječjima. Danas tzv. mandarinskim kineskim, tj. kineskim sjeverne grupe narječja, govori najveći broj ljudi na svijetu.

Kinesko pismo je morfemografsko. Svaki znak (grafem, znak, karakter) odgovara jednome slogu i predstavlja najmanju jedinicu značenja (morfem). Riječi se mogu sastojati od jednoga ili više morfema, pa se i pišu s odgovarajućim brojem znakova. Najstarije kinesko pismo sačuvano je na natpisima na kostima, kornjačinu oklopu itd. Kinesko pismo ima 6 vrsta znakova. Najosnovnija su piktogrami, a najveći broj znakova sastoji se od elementa koji približno pokazuje značenje (ključ, radikal) i elementa koji približno pokazuje izgovor (fonetik). Danas je u upotrebi ne više od nekih 7000 znakova, ali s poznavanjem 3000 znakova mogu se čitati novine.

Kineski jezik specifičan je po svojoj gramatičkoj jednostavnosti jer nema padeža, rodova, množina i jednina. Glagolska vremena ima, ali samo tri: prošlost, sadašnjost i budućnost. Prošlost se označava kao yao prije glagola, a budućnost jednako tako, ali uz dodatak na kraju, le. Sadašnjost nema oznaku. Rečenice po službi riječi idu: subjekt – predikat – objekt.

 • 00

  dana

 • 00

  sati

 • 00

  minute

 • 00

  sekundi

Datum

20.04.2020

Vrijeme

All Day
Kategorije

Sljedeći događaj

QR Code

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obaveno popuniti označena polja *

Komentare pregledava Akismet anti spam. · Pravila za komentiranje članaka · Pravila o privatnosti.