World Wide Web

World Wide Web

Izvor: Wikipedia

World Wide Web (skraćeno WWWW3, ili samo Web, naziv dolazi iz engleskog jezika a može se prevesti kao ‘svjetska mreža’; u engleskom riječ web ima značenje razgranate i isprepletene mreže poput paučine) je jedna od najkorištenijih usluga Interneta koja omogućava pregled hipertekstualnih dokumenata. Dokumenti mogu sadržavati tekst, slike i multimedijalne sadržaje a međusobno su povezani tzv. hiperlinkovima. Za korištenje i prikaz sadržaja koriste se računalni programi koji se nazivaju “web browser” web-preglednici.

Web se često pogrešno koristi kao sinonim za Internet, a zapravo je jedan njegov dio i predstavlja uslugu kojom se ostvaruje razmjena podataka preko te svjetske računalne mreže.

Svjetska mreža je međunarodna mreža računalnih baza podataka koji koristi internet i njegov poseban sustav za povezivanje informacija. Odmah po nastajanju, a danas više nego tada, svjetska mreža bila je nepregledno more sa informacija koje teku, koje se mijenjaju i po obliku i po sadržaju.

Ni jedan servis kao internet nije uspio preuzeti i odrediti novu generaciju medija kao što je to uspjelo mrežnom servisu interneta. Slobodna razmjena ideja i informacija bila je osnovni postulat širenja mreže, ali i njegova podsticajna formula razvoja. Upravo je pojava i brzina primjene mrežne tehnologije potvrdila masovnu društvenu potrebu za novim oblikom razmjene informacija, ali i omogućila bolje razumjevanje novih medija i tehnologije interneta.

Povijesni web logotip dizajnirao je Robert Cailliau, Javno vlasništvo.

Projekt kojim je počeo razvoj Weba predložili su 1990. u CERN-u engleski inženjer i znanstvenik Tim Berners-Lee i belgijski znanstvenik Robert Cailliau.

Povijest

U ožujku 1989. fizičar Tim Berners-Lee napisao je dokument pod nazivom “Information management: A proposal”. U njemu je opisao način prijenosa informacija putem Interneta korištenjem hiperteksta, tj. jednostavnim “klikanjem”, što je promijenilo svijet nekoliko godina kasnije. Taj je dokument bio osnova za razvoj World Wide Web-a (hr. Svjetske internetske mreže). Njegov je šef dokument komentirao s “Nejasno, ali uzbudljivo…”. Usprkos tome dozvolio mu je nastavak rada.

Za svijet medija svjetska mreža bila je pravo otkriće, nešto sasvim novo u računalnom (kompjutorskom) i medijskom svijetu. Konstruirana 1990. godine u Ženevi, brzo je postala najpopularniji servis interneta, njegov najkorisniji segment.

Viziju mrežnog povezivanja svijeta najavio je Sen Simon, veliki pobornik tehnološkog napretka, tvrdeći da će upravljanje strojevima biti prioritet društvenog progresa.

Pretpostavlja se da je jadan od temelja nastanka WWW bio znanstveni rad profesorice matematike Drenke Mandić nastao u Sarajevu 1977. godine, objavljen i u Ženevi, CERN-u tih godina.

https://dokumen.tips/documents/odbranjene-magistarske-radnje-na-filozofskom-.html

ref. 35. Mandić /Aleksandar/ Drenka, Pedagogija (Specijaliz.) 29.04.1977. Ispitivanje efikasnosti programirane nastave matematike u drugom razredu srednje škole, gdje su prvi puta upotrebljavani linkovi. Linkovi su predstavljeni crtama koje su spajale pojmove metodičkih jedinica kroz cijeli udžbenik do definicija.

Pojmovi koji su bili objašnjeni su bili podcrtani! Te crte spajanja su ustvari predstavljale buduće hyperlinks …

 • 00

  dana

 • 00

  sati

 • 00

  minute

 • 00

  sekundi

Datum

12.03.2021

Vrijeme

All Day
Kategorije

Sljedeći događaj

QR Code

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obaveno popuniti označena polja *

Komentare pregledava Akismet anti spam. · Pravila za komentiranje članaka · Pravila o privatnosti.