Feštom “Živilo lito” i velikim šušurom na rivi u Bolu je u srijedu 20. lipnja i službeno otvoreno 29. Bolsko lito. Dan uoči kalendarskog početka ljeta, sezona je u Bolu otvorena plesom, pjesmom, tombolom i gastronomskom ponudom.

Kako je i najavljeno, u organizaciji Centra za kulturu Bol, na rivi su  nastupili lokalni glazbeni izvođači, uz ponudu domaćih jela i pića na štandovima za koju brine TZO Bol.

Tradicionalno se na Živilo lito igrala i  svima omiljena novčana tombola. Svi su dobici ostali u Bolu, a sretnice su bile dame – Perica Bošković s 400 kn terno, Đina Barhanović s 800 kn cinkvine i Ana Matić koja je dobila glavnu tombolu od 1500 kn.

Nastupile su i bolske balerine, a otvaranje sezone na rivi imala je i dječja folklorna skupina ŠOTOBRACO plešući bračke plesove i trogirski šotić.

Zabavni dio programa odradili su  Alen i naša bolska zvijezda – Marin Estrada.

Na svečanom otvaranju sezone sve je pozdravio i načelnik Općine Bol, Tihomir Marinković, poželivši svima uspješno ljeto, a program je  predstavila i otvaranje vodila ravnateljica Centra za kulturu, Ivana Bošković Ivičić, koja je pozvala mještane i goste da posjećuju  najavljena događanja.

Iako su kulturna događanja Bolskog lita započela već početkom lipnja, svake je godine službeni početak ipak na točan datum ili uoči samog službenog početka ljeta.

U okviru Bolskog lita, gotovo svake večeri sve do listopada, domaći i gosti moći će svoje ljetne večeri ispuniti najrazličitijim kulturnim programima, klasičnim i klapskim koncertima, zabavnom glazbom, izložbama, kazališnim predstavama za djecu i odrasle, promocijama knjiga i radionicama, kao i posebnim programima kroz gostujuće festivale.

Knjižica Bolskoga lita, a koju možete prelistati na našem portalu, prikazana je na videozidu za vrijeme otvaranja.

U bogatom programu Bolskog lita nekoliko je redovitih i vrlo posjećenih programa, kao što je Bolska litnja noć, uz uvijek nove glazbenike i dobru hranu i kapljicu. Jednom tjedno u Dominikanskom samostanu i dalje ide Ciklus klasičnih koncerata.

Likovni umjetnici izlagat će u Domu kulture na sve popularnijem Ciklusu ljetnih izložbi.

Nezaobilazna su kazališna gostovanja za djecu i odrasle u prekrasnom ljetnom kazalištu Teatrinu “Dva ferala”, pozornici pod vedrim nebom na kojoj se održavaju i koncerti i promocije knjiga.

Lokalna kultura i lokalne snage također čine važan dio programa Bolskog lita koji uključuju nastupe bolske dječje klape, mandolinskog sastava i folklorne družine.

Bolsko lito svake godine u svoje krilo prima i druge kulturne projekte i festivale, a to su:

Festival dalmatinskih klapa Omiš s debitantskim večerima u Bolu, Festival mediteranskog filma Split s projektom Kino Mediteran u Bolu, Imena / bolski Festival kulture, Drugačiji film / Festival umjetničkog filma i video umjetnosti, Graffiti na Gradele  / Festival mladih za mlade,  Međunarodni brački ljetni karnevalFEST i pjesnički festival Odvalimo se poezijom.

Program Bolskog lita kreira Centar za kulturu Općine Bol.